Potpisani ugovori s Crvenim križom i Zvonimirom vrijedni 15 milijuna kuna; Zapošljava se 90 ljudi

U petak 09. ožujka 2018. godine u kninskoj Gradskoj vijećnici potpisani ugovori o provedbi dvaju projekata vrijednih 14,8 milijuna kuna u okviru kojih će se na dvije godine zaposliti 90 osoba, od kojih su 80 žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada. One će pružati usluge za 400 korisnika starije životne dobi.

Riječ je o projektu kninskog Crvenog križa pod nazivom “Zapošljavanje žena s područja Knina, Biskupije, Kijeva i Civljana” te projektu udruge Zvonimir “Zaželi joj zapošljavanje”, a ugovori su potpisani s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje preko kojih su “povučena” sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt će biti od nemale pomoći gradu i njegovim građanima, istaknuo je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

– Žene su još uvijek marginalizirana društvena skupina. S ovom potporom se potiče uključivanje dugotrajno nezaposlenih žena u sustav i društvene tokove i to je važno. Cijeli projekt ima poveznicu sa ženama starije dobi, a to je bitno za nas budući da smo grad koji ima problem s brigom o starijim i nemoćnim osobama. Također, ovo nisu mala sredstva i značajno će utjecati na broj zaposlenih u gradu – kazao je gradonačelnik Jelić.

Šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević se složio kako će projekt pomoći dvjema ranjivim skupinama, kako dugotrajno nezaposlenim ženama, tako i onima starije životne dobi. Posebno se osvrnuo na jučerašnji Međunarodni Dan žena.

– Čestitao sam jučer ljepšem i mudrijem spolu. Tom ljepšem i mudrijem spolu trebamo dati mjesto koje im pripada, ali ne samo deklarativno nego i stvarno. Ovaj projekt je primjer da sve institucije, od ministarstava do lokalne samouprave moraju djelovati harmonizirano i da će se samo tako naš standard izjednačiti sa standardom ostalih građana Europske unije – rekao je Blažević i naveo da županija ima niz mjera za smanjenje nazaposlenosti  te da upravo očekuje rezultate od četiri projekta kojima je aplicirala za ukupno 5 milijuna kuna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar iznio je podatak kako u Kninu ima 900 nezaposlenih te je cilj i njih pripremiti za tržište rada, a ovaj projekt je jedan od načina.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević navela je ovaj projekt kao zalog za budućnost kako bi žene ostale raditi u svojim mjestima i kako bi se starijima i nemoćnima pružila skrb u njihovim domovima. Pohvalila je svoju kolegicu, državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac koja je danas također bila prisutna na potpisivanju ugovora, opisavši je kao “jaku zagovornicu grada Knina u Zagrebu”.

Prioritet pri zapošljavanju u ovom projektu imaju žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na starije od 50 godina, s najviše završenom srednjom stručnom spremom, zatim žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja te beskućnice.

Projekti će se provesti s u partnerstvu s Regionalnim uredom HZZ-a Šibenik i Centrom za socijalnu skrb Knin.

Izvor: Huknet.hr
Slike: Grad Knin