RePlast 3D: U testnom pogonu za proizvodnju tonera za 3D printere zaposlene 3 osobe; Educirano njih 16

U Kninu je u srijedu održana javna prezentacija rezultata inovativnog projekta „RePlast 3D“ unutar kojega postavljen mali testni pogon za ispitivanje mogućnosti reciklaže plastičnog otpada i proizvodnje tonera za 3D printere u kojem su zaposlene tri žene. Projekt vrijedan skoro 800 tisuća kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije, a provele su ga Udruga Visoki jablani iz Rovinja, kao nositelj projekta i Centar UP2DATE iz Zagreba.

Osim toga, edukaciju za poslovno upravljanje, reciklažu plastike i proizvodnju tonera za 3D printere uspješno je završilo 16 nezaposlenih osoba iz teže zapošljivih skupina. Tako je devet starijih dugotrajno nezaposlenih žena iz Knina educirano za uporabu plastičnih materijala dok je sedam osoba s invaliditetom iz Zagreba educirano za pokretanje društvenog poduzetništva i upravljanje društvenim poduzećem.

Time su stvoreni osnovni preduvjeti za pokretanje poslovanja u području sekundarnog zbrinjavanja plastičnog otpada i razvoj novih kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Istovremeno, projektom se želi podići razina javne svijesti o društvenom poduzetništvu kao generatoru održivog gospodarskog i društvenog razvoja te doprinijeti razvoju društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

O projektu su između ostalih govorili državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević i kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Državna tajnica Ivanković Knežević najavila je skorašnje otvaranje novih natječaja iz Europskog socijalnog fonda u području društvenog poduzetništva. Gradonačelnik  Jelić je istaknuo kako će Grad Knin nastaviti podržavati ovakve i slične inovativne ideje koje ne samo da zbrinjavaju otpad već otvaraju nova „zelena“ zanimanja i nova radna mjesta.

Više o projektu RePlast 3D možete saznati na projektnoj internetskoj stranici: http://replast3d.com/.

Za sve upite, slobodno nam se obratite na: ured@visoki-jablani.org.