Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, i ove godine organizira Sat za planet Zemlju!

Ove godine je Sat za planet Zemlju usmjeren na govor o klimatskim promjenama, čijih smo posljedica sada svjesniji nego ikada prije. Prethodnu godinu su obilježili brojni ekstremni vremenski događaji, poput  porasta temperatura, zagađenosti rijeka, češćih šumskih požara, pojave novih zaraznih bolesti – svi su oni povezani s klimom i imaju izravan utjecaj na čovječanstvo. Gašenjem svjetala simbolično ukazujemo na klimatske probleme koji postoje, a u čijem suzbijanju svatko od nas ima važnu ulogu.

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju. Na jedan sat posljednje subote u ožujku, milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji.

Sat za planet Zemlju narastao je golemom brzinom i danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša. Zajedno na svih sedam kontinenata govorimo u ime divljih vrsta i šuma, rijeka i oceana. I okupljamo se u ključnim akcijama koje su potrebne za obuzdavanje klimatskih promjena i zaštitu života kakav znamo.

Sat za planet Zemlju je prošle godine po prvi put održan online i unatoč izazovnim uvjetima u kojima se svijet nalazio, bio je masovniji nego ikada prije: sudjelovalo je 190 zemalja i teritorija, a uz to je na globalnoj razini zabilježeno više od 4,7 milijardi reakcija na društvenim mrežama.

Grad Knin će u subotu 27. ožujka u 20:30 sati, na jedan sat ugasiti javnu rasvjetu na središnjem gradskom trgu Ante Starčevića.

Podignemo zajedno glas i osvijestimo ostale o važnosti ovog problema. Uključi se u Sat za planet Zemlju 2021. virtualno putem Zoom događaja čiji je moto “Pokreni se za planet”, a koji će se održati u vrijeme Sata za planet Zemlju, 27. ožujka od 20:30 sati.

WWF Adia – Sat za planet Zemlju