Svečano obilježena 12. obljetnica osnivanja veleučilišta

Na ljetnoj terasi Studentskog doma “Fra Lujo Marun”, u koji su prvi studenti uselili u travnju, danas je održana svečanost obilježavanja 12. obljetnice postojanja kninskog Veleučilišta Marka Marulića.

Važnost veleučilišta za zajednicu istaknuo je njegov bivši dekan i sadašnji gradonačelnik Knina dr. sc. Marko Jelić.

– Ova ustanova od početka je za Knin dala jako puno, jer je dala nadu da se stvari u Kninu mogu mijenjati na bolje. Učinak veleučilišta i na poduzetništvo je značajan. Ova ustanova, kao i svaka ustanova u svom rastu i razvoju, ima stanovite probleme i ja se nadam da ćemo ih prevladati. Sada je temeljni cilj inovacijsko središte. Od prvoga dana smo kolega Mirko Gugić i ja sudjelovali u izradi tog projekta. Taj projekt je toliko važan za cjelokupni razvoj ove regije da pojam o tome ljudi još nemaju. Nadamo se da će taj projekt, sada kad je na indikativnoj listi resornog ministarstva, biti uskoro i realiziran. Gradska uprava će nastojati potpuno depolitizirati odnos prema institucijama, pa tako i prema veleučilištu. Taj teret u akademskim ustanovama ne smije postojati. Akademsko djelovanje zahtjeva slobodu. Kninskom veleučilištu želim da cvjeta i raste, a studentima da budu uspješni kao što su i do sada bili. Gradska uprava vam stoji na raspolaganju i zajedno idemo dalje – kazao je gradonačelnik Jelić.

Prisutnima se obratio i šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević, također bivši djelatnik veleučilišta..

– Odnose između veleučilišta, grada i županije treba staviti na zdrave osnove. Mi živimo u malom gradu i maloj županiji i mislim da su odnosi među nama prije svega obiteljski i da moramo funkcionirati kao jedna obitelj, da se moramo međusobno pomagati. Očekujemo da će se ovo veleučilište i dalje razvijati, a ono se može razvijati samo i isključivo ako svatko od nas da svoj osobni doprinos i ako svi budemo radili u interesu veleučilišta. Ovaj studentski dom je možda najbolji primjer dobre suradnje veleučilišta i grada. Ja u svojstvu zamjenika župana obećavam da ću i dalje služiti i svom veleučilištu i svojim građanima i da ćemo zajedno, ako se referiram na netom završenu kampanju, i živjeti Knin i graditi ga te graditi njegovo veleučilište – istaknuo je dožupan Blažević.

Zanimljive podatke o veleučilištu dala je njegova dekanica Lovorka Blažević.

– Temeljna zadaća kroz ovih 12 godina rada veleučilišta je izobrazba stručnjaka usmjerenih prema praksi s ciljem samostalne primjene stručnih znanja i znanstvenih metoda specifičnih za pojedino područje izobrazbe. Ove akademske godine upisano je 420 studenata te su prolongirana 43 stručna prvostupnika i 20 stručnih specijalista. Uz studente najveći potencijal našeg veleučilišta su djelatnici veleučilišta. Naša ustanova je od ove akademske godine bogatija za tri doktorice znanosti pa sada veleučilište ukupno broji 11 doktora znanosti. Ove akademske godine zaposleno je još troje suradnika i nastavnika te pet djelatnika na administrativnim i tehničkim poslovima – referirala je dekanica Blažević

Autorska prava: Huknet/MEDIAN kreativna rješenja, Šibenik
Foto: Grad Knin