Josipa Rimac se nakon 10 godina oprostila od gradonačelničke dužnosti; Grad će voditi Nikola Blažević

Josipa Rimac oprostila se danas od gradonačelničke dužnosti nakon što je na čelu Knina provela dva i pol mandata, odnosno deset godina.
Odluku o ostavci na gradonačelničku dužnost donijela je budući da idući tjedan priseže za saborsku zastupnicu, ali i iz razloga što je direktorica izborne kampanje HDZ-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Gradonačelničku dužnost će kao prvi zamjenik gradonačelnice do idućih lokalnih izbora obavljati Nikola Blažević. Naime, po zakonu nije potrebno raspisivati izvanredne izbore kada gradonačelnik odstupi s dužnosti nakon više od polovice odrađenog mandata nego ga u tom slučaju može zamijeniti prvi dogradonačelnik.

U prepunoj gradskoj vijećnici u kojoj su uz medije bili i predstavnici gradske vlasti te javnog života u Kninu, Josipa Rimac se oprostila izvještajem o učinjenom u 10 godina svoje dužnosti gradonačelnice te promocijom monografije “Knin 2005-2015″.

Nabrojivši najvažnije projekte i ulaganja u grad te aktivnosti za poboljšanje kvalitete života građana, istaknula je kako je u grad u zadnjih deset godina uloženo milijardu i 200 milijuna kuna, kako je na Zavodu za zapošljavanje evidentirana 881 osoba manje nego 2005. godine iako nije bilo smanjenja broja stanovnika te kako je u desetogodišnjem razdoblju rastao i prihod od poreza na dohodak, a samim tim i gradski proračun.

– Osnovni proračun je u zadnjih deset godina narastao s 21 milijun na 35 milijuna kuna, a kada imamo kapitalne investicije iz državnog proračuna, on dosegne i 60 milijuna kuna. To je najbolji pokazatelj da su brojke točne i egzaktne – ustvrdila je Rimac te predstavila i buduće gradske projekte.

Najavila je kako će se sljedećih nekoliko godina raditi na projektu uređenja tvrđave, stare jezgre, šetališta uz Krku te izgradnje inovacijskog središta za što su sredstva u iznosu od 25 milijuna eura osigurana iz europskih fondova. Najavila je također i uređenje 40 stambenih zgrada te obnovu glavne ulice od Trga Oluje do početka Tomislavove.

Voditi grad proteklih deset godina bila joj je čast i odgovornost, istaknula je Rimac.

– Posebna je čast i odgovornost kao gradonačelnik pisati povijest jednoga grada. Odgovornost je tim veća kada ste na čelu jednoga od četiri najstarija hrvatska grada koji se spominje još u vremenu prije Krista u Strabonovoj Geografiji kao stara Ninia – kazala je Rimac te se, opraštajući se od svoje dužnosti, posebno zahvalila stranci, suradnicima i sugrađanima.

– Posebno se želim zahvaliti svojoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici čiji sam kandidat na izborima bila svih ovih deset godina te svim svojim suradnicima i sugrađanima koji su mi davali nesebičnu potporu – kazala je Rimac i objasnila razloge svoje ostavke na gradonačelničku dužnost.

– Nisam netko tko je naučio sjediti na dvije stolice. Mnogi su mi govorili da pričekam s odlukom o ostavci ovisno o uspjehu stranke na parlamentarnim izborima. Ja sam uvjerena u izbornu pobjedu Hrvatske demokratske zajednice i domoljubne koalicije te stoga već sada želim prepustiti vođenje grada, sukladno Zakonu, mojem prvom zamjeniku, Nikoli Blaževiću. Sigurna sam da ću imati odličnog nasljednika i da ćete zajedničkim snagama voditi ovaj grad i realizirati sve spomenute započete projekte, ali i kreirati nove – kazala je Josipa Rimac te izvijestila kako će i dalje ostati predsjednica Gradskog odbora HDZ-a.

– Knin zna da ga volim – na kraju je emotivno završila svoj oproštaj Josipa Rimac.

Njen nasljednik na čelu Grada Knina, Nikola Blažević je istaknuo kako je spreman na novu dužnost.

– Spreman sam za preuzimanje ove dužnosti. Znam u što ulazim i što me čeka. Ulazim na poznati teren. S jedne strane imam neizmjernu sreću što dolazim na mjesto gradonačelnice Josipe Rimac koja je pripremila brojne projekte i planove. S druge strane, nije lako doći nakon Josipe Rimac koja je visoko podignula letvicu obnašanja gradonačelničke dužnosti. O tome možda najviše govori monografija koju danas predstavljamo, a u kojoj se može pročitati i vidjeti što je sve napravljeno u proteklih deset godina i koliko je sredstava uloženo u grad Knin – kazao je Blažević otkrivši kako će temelj njegovog djelovanja biti kontinuitet.

– Moje buduće djelovanje bit će djelovanje političkog i operativnog kontinuiteta. Nastavit ću onim putom kojim smo išli Josipa Rimac, ja i suradnici, premda je jasno da su moje metode i način rada drugačije od njezinih. Vjerujem da će Knin i dalje ostati mjesto ugodnog življenja za sve njegove građane i da će među ljudima vladati atmosfera međusobnog uvažavanja bez obzira na politička, vjerska ili nacionalna obilježja naših građana – rekao je Blažević.

Kazavši kako očekuje dobru suradnju s tijelima državne uprave, spomenuo je i predstojeće parlamentarne izbore.

– Očekujem da ćemo za mjesec ili dva imati novog premijera i novu Vladu koja će bolje i kvalitetnije osluškivati potrebe područja posebne državne skrbi. Ovim prekrasnim, ali i zapuštenim područjima treba kvalitetnija državna politika, politika koja će hrvatskog čovjeka i građanina zadržati ovdje i odvratiti ga od potrebe da se iseli iz Hrvatske. Mi smo već napravili puno toga, a na središnjoj je vlasti da nam dobrim zakonskim rješenjima i regionalnom politikom pomogne u ostvarenju naših ciljeva – zaključio je novi prvi čovjek grada,

Primopredaja gradonačelničke dužnosti održat će se do kraja ovoga tjedna.