Udruga Prvi hrvatski redarstvenik obilježila 25. obljetnicu utemeljenja

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik danas je u Kninu brojnim događanjima obilježila 25. obljetnicu svog utemeljenja kao prve dragovoljačke, legalne, oružane postrojbe u Hrvatskoj. Naime, prije dvadeset i pet godina, 5. kolovoza, 1990. godine na prostorima Policijske akademije u Zagrebu postrojene su dvije bojne s ukupno 1760 pripadnika postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

Svečana obljetnička akademija održana je danas u Domu HV u Kninu, a prvi zapovjednik prvih hrvatskih redarstvenika, general Marko Lukić poručio je prisutnim članovima udruge koji su na obljetnicu u Knin došli iz svih dijelova Hrvatske da je njihova uloga u Domovinskom ratu nemjerljiva.

– Omogućili ste da se 5. kolovoza 1990. stvore temelji za 5. kolovoza 1995. Toliko je bilo nacionalnog naboja u vama da smo znali da ne možemo izgubiti – rekao je Lukić.

Predsjednik udruge Zdravko Lončar upozorio je kako se njihov doprinos dovoljno ne cijeni.

– Naše dionice će rasti kada nas više ne bude – ustvrdio je Lončar.

Predsjednik šibensko-kninske podružnice udruge Tomislav Čolak posebno je pozdravio rođene Kninjane koji su prije 25 godina puno riskirali pristupajući prvim hrvatskim redarstvenicima.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova, Vladimir Faber istaknuo je kako su ljubav, pripadnost i želja da se napravi ono što generacije prije nisu uspjele, dovele do formiranja prvih hrvatskih redarstvenika.

Posebno se slavljenicima obratila i kninska gradonačelnica Josipa Rimac pozvavši ih da se uključe u izgradnju budućnosti Hrvatske.
-Devedesete ste, stavljajući živote na kocku, uzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i stvorili je. Danas je vaša obveza borba za stvaranje nove, bolje Hrvatske. Još uvijek imate i snage i volje za to. Niste vi netko tko ne pripada politici – poručila je braniteljima kninska gradonačelnica.