Obilježavanje dana logoraša u Kninu; Položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen obilježja

U ponedjeljak, 13. kolovoza u Kninu je obilježen nacionalni Dan logoraša, ustanovljen 2010 godine. Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata, obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

Kroz logore je prošlo nekoliko tisuća logoraša, koji su bili zatvoreni bez osnovnih uvjeta za život, uz konstantno fizičko i psihičko mučenje.

Vijenac su zajednički položili gradonačelnik Marko Jelić i predstavnici braniteljskih udruga, a potom i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te predstavnici udruge Zavjet. Miro Kovač je položio vijenac u ime Sabora.

Ivica Kostanić, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave šibensko-kninske, Josipa Rimac državna tajnica u Ministarstvu uprave kao izaslanica predsjednice, te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministara obrane brigadir Željko Nakić položili su zajednički vijenac.

Na prostoru Knina je u vrijeme Domovinskog rata bilo nekoliko aktivnih logora: Kula, Stara Bolnica, Vojarna i logor Golubić, uz više manjih logora.

Dan logoraša se obilježava i kao znak sjećanja na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, koja se dogodila u noći s 13. na 14. kolovoz 1991. kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca.